Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Free shipping Webshopunkban 15000 Ft vásárlás felett a szállítás országosan ingyenes!

A Tesztekről bővebben

CLUNGENE® KORONAVÍRUS GYORSTESZTEK

A 2019-ben kirobbant világjárvány vége még korántsem látszik. Sőt, a helyzet egyre inkább súlyosbodik szerte Európában és hazánkban is. A vírus a vállalkozások, intézmények működésére is döntő hatással van, ezért

elengedhetetlen a rendszeres és megbízható tesztelés. A házon belül végzett vizsgálatok a legjobb módszert jelentik a tömeges fertőzés megelőzésére vagy a terjedés lassítására!

Webshopunkban kétféle teszttel is felvértezheti magát és vállalkozását. Mindkét típus kiváló minőségű import termék, melyet idehaza és külföldön is számtalan helyen használnak.

A szerológiai gyorsteszttel a fertőzés késői szakaszát és a már korábban lezajlott fertőzéseket azonosíthatja. Az antigén gyorsteszt remek kiegészítő a szerológia teszthez, hiszen segítségével már a korai fázisban felismerheti a vírusfertőzést.

Mindkét terméktípusra igaz, hogy a vizsgálathoz nincs szükség külön személyzetre: a tesztelést az üzemorvos is elvégezheti házon belül!

Clungene® COVID-19 antigén gyorsteszt

Clungene® COVID-19 IgG/IgM gyorsteszt

A fertőzés korai (1 hét) szakaszában használható. Ugyanazt a fehérjét mutatja ki, ami alapján immunrendszerünk is védekezik a vírus ellen.

A múltban lezajlott, vagy a késői (2 hét) szakaszában lévő fertőzés kimutatására használható. A szervezetben a COVID-19 ellen termelt ellenanyagokat azonosítja.

Érdekel

Érdekel

 

Rólunk

Cégünk a világjárvány kirobbanásakor azonnal azon kezdett dolgozni, hogy minőségi és megbízható védőfelszereléssel lássuk el hazánk lakosságát és a vállalkozásokat.

Kiváló, hosszú együttműködésen alapuló kínai kapcsolatainknak köszönhetően napi kontaktban vagyunk a térség legfontosabb kereskedőivel és gyártóival. Mindez nemcsak naprakész információt jelent számunkra, hanem gyorsaságot és remek árakat is.

Célunk, hogy a piacon sajnálatos módon megjelenő silány minőségű, megbízhatatlan forrásból származó termékekkel szemben alternatívát nyújtsunk. Kizárólag olyan termékeket forgalmazunk, melyek megfelelnek a nemzetközi szabványoknak és vásárlóink elvárásainak.

Az egyes tesztekről bővebben

A professzionális koronavírus gyorstesztek idő- és költséghatékonyak. Segítségükkel folyamatosan tesztelheti a vállalkozás, üzem vagy más intézmény dolgozóit, anélkül, hogy ki lenne szolgáltatva a leterhelt egészségügyi kapacitásnak. A fertőzött személyeket azonosíthatja, így megakadályozhatja, hogy a vírus továbbterjedjen, és elkerülheti a kényszerű leállást és a tömeges táppénzeket. A professzionális felhasználásra készült tesztek alkalmazása szakembert igényel, ezért érdemes a teszteket céges szinten beszerezni és a vállalkozás telephelyén az üzemorvossal elvégeztetni a vizsgálatot

Az otthon végezhető gyorstesztek még nagyobb kényelmet nyújtanak. Ezekkel a típusokkal nem kell ellátogatnia egy egészségügyi intézménybe, ahol szakember bevonása szükséges. Az otthon végezhető tesztekkel bármely 18. életévét betöltött személy elvégezheti a vizsgálatot akár a saját otthonában. Az otthoni tesztek között olyan termékek is találhatók, melyekhez pálcika sem szükséges – A teszteléshez elegendő 3-5 alkalommal köhögni és a mellékelt tölcsérbe nyálat csorgatni. Az így összegyűlt nyál szolgál majd mintául a COVID-teszthez.

A következő táblázatból megismerheti a különféle tesztek legfőbb tulajdonságait:

 

RT-PCR teszt

Antigén gyorsteszt

IgG/IgM gyorsteszt

Mit mutat ki

A koronavírus örökítőanyagát

A koronavírus fehérjéjét

A koronavírus ellen termelt antitesteket

Mintavétel módja

Orr- vagy szájgarat nyálkahártya

Orr- vagy szájgarat nyálkahártya, Orrüreg, nyál

Vér

Időtartam

2 óra

15-30 perc

15 perc

További anyagok és eszközök

Szükséges

Nem szükséges

Nem szükséges

A fertőzés kimutatása a tünetek megjelenése után

Egy héttel

Igen

Igen

Nem

Két héttel

Igen

Nem

Igen

Három / négy héttel

Igen

Nem

Igen

Múltban lezajlott fertőzés

Nem

Nem

Ellenanyag jelenléte esetén igen

 

A gyorstesztekkel alig 15 perc alatt tájékoztató eredményhez juthat, és megteheti a szükséges lépéseket. A tesztelést professzionális tesztek esetében a cégen belül is elvégezheti, hiszen a szakorvos, az üzemorvos vagy a vállalkozás egészségügyi szolgáltatója is jogosult a vizsgálatra. Az otthon is elvégezhető teszteknél a vizsgálathoz szükséges minden kiegészítőt megtalál a csomagolásban, pont úgy, mint a professzionális tesztek esetében. A részletes használati útmutatónak köszönhetően saját kezűleg is gyorsan és biztonságosan tesztelheti önmagát.

 

Gyakran ismételt kérdések

Megbízható adatok a koronavírusról és a tesztekről

Az interneten számos tévhit, álinformáció kering a vírusról és tesztelésről. Ezen az oldalon hiteles válaszokat kaphat felmerülő kérdéseire, kételyeire.

Hogy lehet kimutatni, ha valaki elkapta a koronavírust?

Több módszer is létezik a fertőzés kimutatására, ezek közül a három leggyakoribb a PCR-, az antigén- és a szerológiai (IgG/IgM) teszt.

Mindhárom tesztnek más és más az elméleti háttere.

·         A PCR- (Polymerase Chain Reaction, vagyis polimeráz-Sláncreakció) teszt a vírus örökítőanyagát detektálja.

·         Az antigén tesztek a vírusra jellemző egyedi fehérjét mutatják ki. Ez ugyanaz a fehérje, amit az immunrendszerünk is felismer.

·         A szerológiai vagy IgG/IgM tesztek a vírus ellen termelt antitesteket érzékelik, így azonosítják a fertőzést.

Gyorstesztként az utóbbi kettőre szokás utalni, hiszen ezek alig 15-30 perc alatt képesek kimutatni a fertőzést, szemben a PCR-teszt átlagos 2 órányi várakozási idejével.

Hogyan működnek a gyorstesztek?

Amikor szervezetünknek egy vírussal vagy baktériummal kell szembeszállnia, az immunrendszer feldada, hogy felismerje az idegen anyagot. Utóbbiakat antigéneknek hívjuk. Amikor az immunrendszer felismeri őket, válaszul arra ösztönzi a szervezetünket, hogy antitesteket, vagyis ellenanyagot termeljen. Az antigének és az antitestek alkotják az immunkomplexet, és közösen próbálják semlegesíteni a kórokozót.

Az antigén gyorstesztek tehát ugyanazt az idegen anyagot ismerik fel, mint az immunrendszerünk. A szerológiai vagy IgG/IgM tesztek az antitesteket ismerik fel, melyek minden vírusnál – így a SARS-CoV-2 esetében is – egyediek.

Ki jogosult a gyorsteszt elvégzésére?

A professzionális tesztek esetében tesztelésre magánszemély nem jogosult! Minden esetben képzett orvosra vagy ápolóra van szükség – aki természetesen lehet a cég üzemorvosa is.

Bizonyos szabályokat azonban mindenképp be kell tartani:

·         Mivel a teszteléshez megfelelő orvosi hátteret és mintavételi körülményeket kell biztosítani, engedélyhez kötött, hogy ki végezheti ilyen tevékenységet. A hibás mintavétel téves eredményhez vezethet, így a megfelelő körülményeket akkor is biztosítani kell, ha a vállalkozás egészségügyi helyiségében végzik a tesztelést.

·         A járványegészségügyi védelmére vonatkozó előírásokat minden esetben be kell tartani!

·         A vérminták és a teszteléshez használt eszközök veszélyes hulladéknak számítanak.

Mikor érdemes otthon végezhető gyorstesztet választani?

 Amikor felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja és öntesztelést szeretnénk végezni. A továbbfertőzés kockázata ezzel minimálisra csökkenthető mert 15 percen belül kiderülhet, hogy pozitív vagy negatív az eredmény. Pozitív eredmény esetén gyorsan meg lehet tenni a szükséges lépéseket.

Milyen típusú otthon végezhető gyorstesztek léteznek?

 Az otthon végezhető gyorstesztek választéka, többnyire a zajló fertőzés kimutatására alkalmas antigén tesztek közé tartozik. A legtöbb ilyen termék tamponos végű pálcikával az orrlyukból vagy nyálmintából vett kenettel működik (némelyik mindkettővel), egyes teszteknél azonban erre sincs szükség. Az AllTest COVID-19 otthon végezhető (antigén) gyorstesztnél például elegendő 3-5 alkalommal köhögni és a mellékelt tölcsérbe nyálat csorgatni. Mindez különösen praktikus gyermekeknél, akik ódzkodhatnak a pálcikás mintavételtől.

A szerológiai vagy IgG/IgM otthon végezhető tesztek is megjelentek az utóbbi időkben, de ezek nem annyira terjedtek el, mint a fent említett antigén tesztek.

Mire kell ügyelni otthoni tesztelésnél?

Helyes mintavétel és megfelelő eljárás esetén az otthoni gyorstesztek épp olyan megbízhatóak és megközelítőleg olyan pontosak, mint a szakember által végzett vizsgálat. Arra azonban mindenképp időt kell szánni, hogy a használati útmutatót alaposan megismerjük.

Az előírások betartása mellett az otthon végezhető tesztek teljesen fájdalommentesek, pontosak és biztonságosak.

Megbízhatóak a gyorstesztek?

Az internetet böngészve könnyen belefuthat olyan véleményekbe, hogy a gyorstesztek csak pénzkidobást jelentenek, hiszen valójában téves információval szolgálnak. Ezek a vélemények azonban többnyire tévhiteken vagy féligazságokon alapulnak. Az alábbiakban a leggyakoribb félreértéseket tisztázzuk.

A gyorstesztek negatív eredményt mutatnak akkor is, ha az illető fertőzött

Önmagában egy negatív teszt valóban nem jelent garanciát arra, hogy a vizsgált személy nem fertőzött – erre a tesztek használati utasításában is felhívják a figyelmet.

Fontos, hogy az adott tesztet a megfelelő időben végezzék el: ez antigén tesztek esetében a tünetek megjelenése utáni első hét, míg a szerológiai teszteknél a második hét és az azutáni időszak. A negatív antigén tesztet érdemes később megismételni vagy szerológiai / PCR-teszttel ellenőrizni az eredményt.

Csak akkor érdemes tesztelni, ha már megjelentek a tünetek

A teszteket bármikor el lehet végezni, főleg, ha bármilyen egyéb okból felmerül a fertőzöttség gyanúja.

Az IgG/IgM gyorsteszt csak a már lezajlott fertőzést mutatja ki

A mondat helyesen úgy hangzik: IgG/IgM gyorsteszt a már lezajlott fertőzést is képes kimutatni – ahogy természetesen a még aktív fertőzést is.

Az antigén teszt rendkívül megbízhatatlan

A jelenleg forgalomban lévő – és nálunk is kapható – antigén gyorstesztek majdnem ugyanolyan megbízhatók, mint a PCR-tesztek.

Megbízhatók a kínai tesztek?

A kétkedés jogos, ugyanakkor alaptalan: az Európai Unióban kizárólag olyan tesztek kerülhetnek forgalomba, melyek minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek és klinikai tanulmányok igazolják hatásosságukat.

A webshopunkban kapható gyorsteszteket az Európai Unióban regisztrálták, továbbá az OGYÉI nyilvántartásban is szerepelnek. OGYÉI: HU/CA01/63117/20

A PCR-teszt vagy a gyorsteszt a jobb?

A PCR-teszt kétségkívül hatékonyabb, mint a szerológiai teszt, hiszen már a fertőzés korai szakaszában képes kimutatni a vírust.

Az is tagadhatatlan, hogy a PCR-teszt érzékenyebb, mint a szerológiai gyorsteszt.

A PCR-teszteknek ugyanakkor számos hátránya is létezik:

·         Egy PCR-teszt elvégzése rendkívül költséges. Több milliós berendezésekre van hozzá szükség, és maga a teszt és a kiegészítők is drágák.

·         Lényegesen kevesebb intézmény jogosult PCR-teszt elvégzésére, mint gyorstesztelésre.

·         A PCR-teszt sokkal időigényesebb, mint a gyorstesztek. Míg utóbbiakkal 15-30 perc alatt megkaphatja az eredményt, a PCR-teszt esetében ehhez legalább 2 óra szükséges.

·         A PCR-teszt elvégzéséhez speciálisan képzett személyzetre van szükség, hiszen az eljárás is bonyolultabb feladat. A gyorsteszteket akár az üzemorvos is használhatja.

·         A PCR-tesztek nem végezhetők el helyben, csak a megfelelő felszereléssel és személyzettel rendelkező egészségügyi intézményekben. Ezzel szemben a gyorstesztek házon belüli tesztelést is lehetővé tesznek.

Összességében tehát elmondható, hogy a PCR- és a gyorstesztek egymást kiegészítve igazán hatásosak. A gyorsteszt eredményét érdemes PCR-tesztel is megerősíteni, különösen akkor, ha kétségek merülnek fel a kapott eredménnyel kapcsolatban.

 

A felelős vállalkozás

A második hullám közepén

A rendszeres tesztelés kulcsfontosságú a járvány megfékezéséhez!

Több ezer fertőzött naponta

Nyáron, mikor a napi fertőzések aránya még alig lépte át a 100-at, távolinak tűnt a koronavírus-járvány második hulláma. Szeptemberben aztán egyre magasabb számok érkeztek, októberben pedig már a napi 800 új eset sem volt ritka. November elején sajnos már ott tartunk, hogy 3 és 4 ezer között mozog a frissen regisztrált koronavírus betegek száma minden nap. Tagadhatatlan, hogy a második hullám teljes erejével sújtott le hazánkra. A kérdés csak az, hogy mennyivel lesz rosszabb a helyzet, mint tavasszal?

A helyzet egész Európában és a világon is hasonló. Globálisan a fertőzöttek száma hamarosan eléri az 50 milliót, az elhunytaké pedig az 1,2 milliót. A linkre kattintva naprakész és hiteles adatokat kaphat a járvány terjedéséről az egyes országokban.

Mindenkire veszélyes

A pandémia kezdetén úgy tűnt, az új koronavírus csak az idősebb korosztályra, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre jelent komoly veszélyt. Ez a vélekedés napjainkra tarthatatlanná vált: sajnos egyáltalán nem ritka, hogy az elhunytak a 40-50 éves, vagy az annál is fiatalabb korosztályból kerülnek ki, ráadásul ismert alapbetegség nélkül.

Bár tény, hogy a vírus elsősorban az idősebbeket fenyegeti, a fiatalabbak sem érezhetik magukat teljes biztonságban!

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a gyermekek és fiatalok sokszor tünetmentesen esnek át a fertőzésen. Sajnálatos módon azonban ilyenkor is megfertőzhetik az idősebb korosztályt, szüleiket, nagyszüleiket. Mindez erősen kedvez a vírus terjedésének, hiszen sokan úgy hordozzák a kórt, hogy nincsenek is vele tisztában.

Ilyen körülmények között létfontosságú, hogy az alapszabályokat mindenki betartsa. Ezek közé tartozik a maszkviselés, a fertőtlenítőszer használata, az alapos kézmosás és a távolságtartás.

A korlátozások hátulütői

A szigorú korlátozások kétségkívül hatékonyak a vírus terjedésének lassításában. Mindennek azonban komoly ára van, ahogy azt tavasszal és nyáron láttuk. Elkeserítő volt végignézni, ahogy olyan szektorok lehetetlenülnek el, mint a vendéglátás vagy a turizmus. Megszámlálhatatlanul sok cég és üzlet kényszerült bezárni – sokan sajnos soha többé nem is nyitnak már ki.

A több százezer munkanélküli, a visszaeső fogyasztás, a kijárási korlátozások a gazdaság minden szereplőjét negatívan érintették. Olyannyira, hogy a koronavírus ellen meghozott intézkedések a 2008-as gazdasági válsághoz mérhető visszaesést eredményeztek. A második hullámban a legtöbb ország – így hazánk is -azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szigorú korlátozások nélkül vészelje át ezt a nehéz időszakot.

Mindannyiunk közös erőfeszítésére van szükség, hogy ez sikerüljön!

Oda kell figyelnünk a higiéniai szabályok betartására és a szociális érintkezések minimalizálására, miközben rendszeres és módszeres teszteléssel megpróbáljuk lassítani a vírus terjedését. Ha sikerül felderítenünk a lehető legtöbb aktív fertőzöttet, az ő elkülönítésükkel sokat tehetünk a járvány fékentartásáért.

A szakemberek egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy az egészségügyben használt pcr tesztkapacitás a határait súrolja. Ez azt jelenti, hogy rengeteg eset marad felderítetlenül, rengeteg fertőzött adhatja tovább önhibáján kívül a vírust.

Egy felelősen gondolkodó vállalkozásnál szükségszerű, hogy saját kézbe kerüljön a tesztelés – így jó eséllyel megóvhatja vállalkozását és munkatársait!

Tömeges tesztelés házon belül

A PCR-tesztekre hatalmas szükség van, önmagában azonban az egy módszer nem elég. Kizárólag egyetlen megoldásra hagyatkozva nem kaphatunk teljes képet a fertőzés mértékéről. Ennek alapvetően három oka van.

·         A PCR-teszt sem 100%-osan megbízható. Kétségtelen ugyan, hogy az egyik legpontosabb tesztelési módszerről van szó, a tünetek megjelenése után két héttel azonban a hatásfoka már csak 33%.

·         Véges a tesztkapacitás. Egy PCR-teszt elvégzéséhez nem csupán méregdrága berendezésekre, hanem szakképzet személyzetre is szükség van. Utóbbi kapcsán jelentős szakemberhiányról beszélhetünk Magyarországon, így nem csoda, hogy mind az állami-, mind a magánegészségügy a kapacitása határait súrolja. Ha egy teszteredményre napokat kell várni, az bizony komoly egészségügyi kockázatot rejt magában.

·         A PCR-teszt drága. Ugyan Magyarországon a PCR-teszt hatósági áras, a 15 ezer forint/teszt ár még mindig megfizethetetlennek számít a lakosság jelentős részének és persze a cégek többségének is, hiszen több tucat vagy akár több száz munkavállaló tesztelése százezres, milliós költség is lehet.

A megoldás: házon belüli gyorstesztelés

Ahhoz, hogy vállalkozásánál folyamatosan naprakész legyen a fertőzéssel kapcsolatban, rendszeres tesztelésre van szükség. Erre az ún. gyorstesztekkel van lehetősége, melyekkel előszűrést végezhet munkavállalóin.

·         A gyorstesztek lényegesen olcsóbbak, mint a PCR-tesztek

·         Bárhol elvégezhetők, akár a cég vagy intézmény egészségügyi helyiségében is

·         Nincs szükség drága berendezésekre és kiegészítőkre

·         Az üzemorvos, szakorvos vagy más egészségügyi dolgozó is elvégezheti a tesztelést

·         Alig 15-30 perc alatt hozzájuthat a teszt eredményéhez

Antigén és szerológiai gyorstesztek

A szerológiai gyorsteszt eredményét sokszor célszerű PCR-tesztel is ellenőrizni. Például, ha a tünetek vagy vizsgált személy kórtörténete ezt indokolná. Sajnos azonban erre sokszor nincs lehetőség, ilyenkor azonban az antigén teszt jelent megoldást.

·         Az antigén teszt a fertőzés korai szakaszában hatékony. A szerológiai teszt ebben a fázisban nem mutatja ki a vírust.

·         Az antigén teszt közel olyan pontos, mint a PCR-teszt, ára azonban összehasonlíthatatlanul kedvezőbb.

·         Az antigén teszt bárhol elvégezhető.

·         Már 15 perc után eredményt mutat.

A hatékony tesztelési módszer

Ha sok embert kell rövid idő alatt tesztelni, a megfelelő módszer megtalálása alapvető fontosságú. Az alábbiakban ebben szeretnénk tanácsokkal szolgálni. A módszert követve hatékonyan tesztelhet vállalatánál, üzemében, de a rendszer bármilyen közintézményben vagy egy önkormányzatban is használható.

A cég által megbízott egészségügyi szakember, például az üzemorvos elvégzi a szerológiai tesztet azokon a munkatársakon, akik között lehetséges a koronavírus terjedése (pl. egy helyiségben dolgoznak).

Az eredménytől függően:

A) Minden eredmény negatív

Ebben az esetben okkal feltételezhető, hogy az intézményben a koronavírus nem jelent meg. Érdemes azonban a tesztelést 7-10 nappal később megismételni, így folyamatosan monitorozhatja az aktuális helyzetet.

 

Rendezés: