Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Free shipping Webshopunkban 15000 Ft vásárlás felett a szállítás országosan ingyenes!

A Tesztekről bővebben

CLUNGENE® KORONAVÍRUS GYORSTESZTEK

A 2019-ben kirobbant világjárvány vége még korántsem látszik. Sőt, a helyzet egyre inkább súlyosbodik szerte Európában és hazánkban is. A vírus a vállalkozások, intézmények működésére is döntő hatással van, ezért

elengedhetetlen a rendszeres és megbízható tesztelés. A házon belül végzett vizsgálatok a legjobb módszert jelentik a tömeges fertőzés megelőzésére vagy a terjedés lassítására!

Webshopunkban kétféle teszttel is felvértezheti magát és vállalkozását. Mindkét típus kiváló minőségű import termék, melyet idehaza és külföldön is számtalan helyen használnak.

A szerológiai gyorsteszttel a fertőzés késői szakaszát és a már korábban lezajlott fertőzéseket azonosíthatja. Az antigén gyorsteszt remek kiegészítő a szerológia teszthez, hiszen segítségével már a korai fázisban felismerheti a vírusfertőzést.

Mindkét terméktípusra igaz, hogy a vizsgálathoz nincs szükség külön személyzetre: a tesztelést az üzemorvos is elvégezheti házon belül!

Clungene® COVID-19 antigén gyorsteszt

Clungene® COVID-19 IgG/IgM gyorsteszt

A fertőzés korai (1 hét) szakaszában használható. Ugyanazt a fehérjét mutatja ki, ami alapján immunrendszerünk is védekezik a vírus ellen.

A múltban lezajlott, vagy a késői (2 hét) szakaszában lévő fertőzés kimutatására használható. A szervezetben a COVID-19 ellen termelt ellenanyagokat azonosítja.

Érdekel

Érdekel

 

Rólunk

Cégünk a világjárvány kirobbanásakor azonnal azon kezdett dolgozni, hogy minőségi és megbízható védőfelszereléssel lássuk el hazánk lakosságát és a vállalkozásokat.

Kiváló, hosszú együttműködésen alapuló kínai kapcsolatainknak köszönhetően napi kontaktban vagyunk a térség legfontosabb kereskedőivel és gyártóival. Mindez nemcsak naprakész információt jelent számunkra, hanem gyorsaságot és remek árakat is.

Célunk, hogy a piacon sajnálatos módon megjelenő silány minőségű, megbízhatatlan forrásból származó termékekkel szemben alternatívát nyújtsunk. Kizárólag olyan termékeket forgalmazunk, melyek megfelelnek a nemzetközi szabványoknak és vásárlóink elvárásainak.

Az egyes tesztekről bővebben

A koronavírus gyorstesztek idő- és költséghatékonyak. Segítségükkel folyamatosan tesztelheti a vállalkozás, üzem vagy más intézmény dolgozóit, anélkül, hogy ki lenne szolgáltatva a leterhelt egészségügyi kapacitásnak. A fertőzött személyeket azonosíthatja, így megakadályozhatja, hogy a vírus továbbterjedjen, és elkerülheti a kényszerű leállást és a tömeges táppénzeket.

A következő táblázatból megismerheti a különféle tesztek legfőbb tulajdonságait:

 

RT-PCR teszt

Antigén gyorsteszt

IgG/IgM gyorsteszt

Mit mutat ki

A koronavírus örökítőanyagát

A koronavírus fehérjéjét

A koronavírus ellen termelt antitesteket

Mintavétel módja

Orr- vagy szájgarat nyálkahártya

Orr- vagy szájgarat nyálkahártya

Vér

Időtartam

2 óra

15-30 perc

15 perc

További anyagok és eszközök

Szükséges

Nem szükséges

Nem szükséges

A fertőzés kimutatása a tünetek megjelenése után

Egy héttel

Igen

Igen

Nem

Két héttel

Igen

Nem

Igen

Három / négy héttel

Igen

Nem

Igen

Múltban lezajlott fertőzés

Nem

Nem

Ellenanyag jelenléte esetén igen

 

A gyorstesztekkel alig 15 perc alatt tájékoztató eredményhez juthat, és megteheti a szükséges lépéseket. A tesztelést cégen belül is elvégezheti, hiszen a szakorvos, az üzemorvos vagy a vállalkozás egészségügyi szolgáltatója is jogosult a vizsgálatra.

 

Gyakran ismételt kérdések

Megbízható adatok a koronavírusról és a tesztekről

Az interneten számos tévhit, álinformáció kering a vírusról és tesztelésről. Ezen az oldalon hiteles válaszokat kaphat felmerülő kérdéseire, kételyeire.

Hogy lehet kimutatni, ha valaki elkapta a koronavírust?

Több módszer is létezik a fertőzés kimutatására, ezek közül a három leggyakoribb a PCR-, az antigén- és a szerológiai (IgG/IgM) teszt.

Mindhárom tesztnek más és más az elméleti háttere.

·         A PCR- (Polymerase Chain Reaction, vagyis polimeráz-Sláncreakció) teszt a vírus örökítőanyagát detektálja.

·         Az antigén tesztek a vírusra jellemző egyedi fehérjét mutatják ki. Ez ugyanaz a fehérje, amit az immunrendszerünk is felismer.

·         A szerológiai vagy IgG/IgM tesztek a vírus ellen termelt antitesteket érzékelik, így azonosítják a fertőzést.

Gyorstesztként az utóbbi kettőre szokás utalni, hiszen ezek alig 15-30 perc alatt képesek kimutatni a fertőzést, szemben a PCR-teszt átlagos 2 órányi várakozási idejével.

Hogyan működnek a gyorstesztek?

Amikor szervezetünknek egy vírussal vagy baktériummal kell szembeszállnia, az immunrendszer feldada, hogy felismerje az idegen anyagot. Utóbbiakat antigéneknek hívjuk. Amikor az immunrendszer felismeri őket, válaszul arra ösztönzi a szervezetünket, hogy antitesteket, vagyis ellenanyagot termeljen. Az antigének és az antitestek alkotják az immunkomplexet, és közösen próbálják semlegesíteni a kórokozót.

Az antigén gyorstesztek tehát ugyanazt az idegen anyagot ismerik fel, mint az immunrendszerünk. A szerológiai vagy IgG/IgM tesztek az antitesteket ismerik fel, melyek minden vírusnál – így a SARS-CoV-2 esetében is – egyediek.

Ki jogosult a gyorsteszt elvégzésére?

A tesztelésre magánszemély nem jogosult! Minden esetben képzett orvosra vagy ápolóra van szükség – aki természetesen lehet a cég üzemorvosa is.

Bizonyos szabályokat azonban mindenképp be kell tartani:

·         Mivel a teszteléshez megfelelő orvosi hátteret és mintavételi körülményeket kell biztosítani, engedélyhez kötött, hogy ki végezheti ilyen tevékenységet. A hibás mintavétel téves eredményhez vezethet, így a megfelelő körülményeket akkor is biztosítani kell, ha a vállalkozás egészségügyi helyiségében végzik a tesztelést.

·         A járványegészségügyi védelmére vonatkozó előírásokat minden esetben be kell tartani!

·         A vérminták és a teszteléshez használt eszközök veszélyes hulladéknak számítanak.

Megbízhatóak a gyorstesztek?

Az internetet böngészve könnyen belefuthat olyan véleményekbe, hogy a gyorstesztek csak pénzkidobást jelentenek, hiszen valójában téves információval szolgálnak. Ezek a vélemények azonban többnyire tévhiteken vagy féligazságokon alapulnak. Az alábbiakban a leggyakoribb félreértéseket tisztázzuk.

A gyorstesztek negatív eredményt mutatnak akkor is, ha az illető fertőzött

Önmagában egy negatív teszt valóban nem jelent garanciát arra, hogy a vizsgált személy nem fertőzött – erre a tesztek használati utasításában is felhívják a figyelmet.

Fontos, hogy az adott tesztet a megfelelő időben végezzék el: ez antigén tesztek esetében a tünetek megjelenése utáni első hét, míg a szerológiai teszteknél a második hét és az azutáni időszak. A negatív antigén tesztet érdemes később megismételni vagy szerológiai / PCR-teszttel ellenőrizni az eredményt.

Csak akkor érdemes tesztelni, ha már megjelentek a tünetek

A teszteket bármikor el lehet végezni, főleg, ha bármilyen egyéb okból felmerül a fertőzöttség gyanúja.

Az IgG/IgM gyorsteszt csak a már lezajlott fertőzést mutatja ki

A mondat helyesen úgy hangzik: IgG/IgM gyorsteszt a már lezajlott fertőzést is képes kimutatni – ahogy természetesen a még aktív fertőzést is.

Az antigén teszt rendkívül megbízhatatlan

A jelenleg forgalomban lévő – és nálunk is kapható – antigén gyorstesztek majdnem ugyanolyan megbízhatók, mint a PCR-tesztek.

Megbízhatók a kínai tesztek?

A kétkedés jogos, ugyanakkor alaptalan: az Európai Unióban kizárólag olyan tesztek kerülhetnek forgalomba, melyek minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek és klinikai tanulmányok igazolják hatásosságukat.

A webshopunkban kapható gyorsteszteket az Európai Unióban regisztrálták, továbbá az OGYÉI nyilvántartásban is szerepelnek. OGYÉI: HU/CA01/63117/20

A PCR-teszt vagy a gyorsteszt a jobb?

A PCR-teszt kétségkívül hatékonyabb, mint a szerológiai teszt, hiszen már a fertőzés korai szakaszában képes kimutatni a vírust.

Az is tagadhatatlan, hogy a PCR-teszt érzékenyebb, mint a szerológiai gyorsteszt.

A PCR-teszteknek ugyanakkor számos hátránya is létezik:

·         Egy PCR-teszt elvégzése rendkívül költséges. Több milliós berendezésekre van hozzá szükség, és maga a teszt és a kiegészítők is drágák.

·         Lényegesen kevesebb intézmény jogosult PCR-teszt elvégzésére, mint gyorstesztelésre.

·         A PCR-teszt sokkal időigényesebb, mint a gyorstesztek. Míg utóbbiakkal 15-30 perc alatt megkaphatja az eredményt, a PCR-teszt esetében ehhez legalább 2 óra szükséges.

·         A PCR-teszt elvégzéséhez speciálisan képzett személyzetre van szükség, hiszen az eljárás is bonyolultabb feladat. A gyorsteszteket akár az üzemorvos is használhatja.

·         A PCR-tesztek nem végezhetők el helyben, csak a megfelelő felszereléssel és személyzettel rendelkező egészségügyi intézményekben. Ezzel szemben a gyorstesztek házon belüli tesztelést is lehetővé tesznek.

Összességében tehát elmondható, hogy a PCR- és a gyorstesztek egymást kiegészítve igazán hatásosak. A gyorsteszt eredményét érdemes PCR-tesztel is megerősíteni, különösen akkor, ha kétségek merülnek fel a kapott eredménnyel kapcsolatban.

 

A felelős vállalkozás

A második hullám közepén

A rendszeres tesztelés kulcsfontosságú a járvány megfékezéséhez!

Több ezer fertőzött naponta

Nyáron, mikor a napi fertőzések aránya még alig lépte át a 100-at, távolinak tűnt a koronavírus-járvány második hulláma. Szeptemberben aztán egyre magasabb számok érkeztek, októberben pedig már a napi 800 új eset sem volt ritka. November elején sajnos már ott tartunk, hogy 3 és 4 ezer között mozog a frissen regisztrált koronavírus betegek száma minden nap. Tagadhatatlan, hogy a második hullám teljes erejével sújtott le hazánkra. A kérdés csak az, hogy mennyivel lesz rosszabb a helyzet, mint tavasszal?

A helyzet egész Európában és a világon is hasonló. Globálisan a fertőzöttek száma hamarosan eléri az 50 milliót, az elhunytaké pedig az 1,2 milliót. A linkre kattintva naprakész és hiteles adatokat kaphat a járvány terjedéséről az egyes országokban.

Mindenkire veszélyes

A pandémia kezdetén úgy tűnt, az új koronavírus csak az idősebb korosztályra, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre jelent komoly veszélyt. Ez a vélekedés napjainkra tarthatatlanná vált: sajnos egyáltalán nem ritka, hogy az elhunytak a 40-50 éves, vagy az annál is fiatalabb korosztályból kerülnek ki, ráadásul ismert alapbetegség nélkül.

Bár tény, hogy a vírus elsősorban az idősebbeket fenyegeti, a fiatalabbak sem érezhetik magukat teljes biztonságban!

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a gyermekek és fiatalok sokszor tünetmentesen esnek át a fertőzésen. Sajnálatos módon azonban ilyenkor is megfertőzhetik az idősebb korosztályt, szüleiket, nagyszüleiket. Mindez erősen kedvez a vírus terjedésének, hiszen sokan úgy hordozzák a kórt, hogy nincsenek is vele tisztában.

Ilyen körülmények között létfontosságú, hogy az alapszabályokat mindenki betartsa. Ezek közé tartozik a maszkviselés, a fertőtlenítőszer használata, az alapos kézmosás és a távolságtartás.

A korlátozások hátulütői

A szigorú korlátozások kétségkívül hatékonyak a vírus terjedésének lassításában. Mindennek azonban komoly ára van, ahogy azt tavasszal és nyáron láttuk. Elkeserítő volt végignézni, ahogy olyan szektorok lehetetlenülnek el, mint a vendéglátás vagy a turizmus. Megszámlálhatatlanul sok cég és üzlet kényszerült bezárni – sokan sajnos soha többé nem is nyitnak már ki.

A több százezer munkanélküli, a visszaeső fogyasztás, a kijárási korlátozások a gazdaság minden szereplőjét negatívan érintették. Olyannyira, hogy a koronavírus ellen meghozott intézkedések a 2008-as gazdasági válsághoz mérhető visszaesést eredményeztek. A második hullámban a legtöbb ország – így hazánk is -azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szigorú korlátozások nélkül vészelje át ezt a nehéz időszakot.

Mindannyiunk közös erőfeszítésére van szükség, hogy ez sikerüljön!

Oda kell figyelnünk a higiéniai szabályok betartására és a szociális érintkezések minimalizálására, miközben rendszeres és módszeres teszteléssel megpróbáljuk lassítani a vírus terjedését. Ha sikerül felderítenünk a lehető legtöbb aktív fertőzöttet, az ő elkülönítésükkel sokat tehetünk a járvány fékentartásáért.

A szakemberek egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy az egészségügyben használt pcr tesztkapacitás a határait súrolja. Ez azt jelenti, hogy rengeteg eset marad felderítetlenül, rengeteg fertőzött adhatja tovább önhibáján kívül a vírust.

Egy felelősen gondolkodó vállalkozásnál szükségszerű, hogy saját kézbe kerüljön a tesztelés – így jó eséllyel megóvhatja vállalkozását és munkatársait!

Tömeges tesztelés házon belül

A PCR-tesztekre hatalmas szükség van, önmagában azonban az egy módszer nem elég. Kizárólag egyetlen megoldásra hagyatkozva nem kaphatunk teljes képet a fertőzés mértékéről. Ennek alapvetően három oka van.

·         A PCR-teszt sem 100%-osan megbízható. Kétségtelen ugyan, hogy az egyik legpontosabb tesztelési módszerről van szó, a tünetek megjelenése után két héttel azonban a hatásfoka már csak 33%.

·         Véges a tesztkapacitás. Egy PCR-teszt elvégzéséhez nem csupán méregdrága berendezésekre, hanem szakképzet személyzetre is szükség van. Utóbbi kapcsán jelentős szakemberhiányról beszélhetünk Magyarországon, így nem csoda, hogy mind az állami-, mind a magánegészségügy a kapacitása határait súrolja. Ha egy teszteredményre napokat kell várni, az bizony komoly egészségügyi kockázatot rejt magában.

·         A PCR-teszt drága. Ugyan Magyarországon a PCR-teszt hatósági áras, a 15 ezer forint/teszt ár még mindig megfizethetetlennek számít a lakosság jelentős részének és persze a cégek többségének is, hiszen több tucat vagy akár több száz munkavállaló tesztelése százezres, milliós költség is lehet.

A megoldás: házon belüli gyorstesztelés

Ahhoz, hogy vállalkozásánál folyamatosan naprakész legyen a fertőzéssel kapcsolatban, rendszeres tesztelésre van szükség. Erre az ún. gyorstesztekkel van lehetősége, melyekkel előszűrést végezhet munkavállalóin.

·         A gyorstesztek lényegesen olcsóbbak, mint a PCR-tesztek

·         Bárhol elvégezhetők, akár a cég vagy intézmény egészségügyi helyiségében is

·         Nincs szükség drága berendezésekre és kiegészítőkre

·         Az üzemorvos, szakorvos vagy más egészségügyi dolgozó is elvégezheti a tesztelést

·         Alig 15-30 perc alatt hozzájuthat a teszt eredményéhez

Antigén és szerológiai gyorstesztek

A szerológiai gyorsteszt eredményét sokszor célszerű PCR-tesztel is ellenőrizni. Például, ha a tünetek vagy vizsgált személy kórtörténete ezt indokolná. Sajnos azonban erre sokszor nincs lehetőség, ilyenkor azonban az antigén teszt jelent megoldást.

·         Az antigén teszt a fertőzés korai szakaszában hatékony. A szerológiai teszt ebben a fázisban nem mutatja ki a vírust.

·         Az antigén teszt közel olyan pontos, mint a PCR-teszt, ára azonban összehasonlíthatatlanul kedvezőbb.

·         Az antigén teszt bárhol elvégezhető.

·         Már 15 perc után eredményt mutat.

A hatékony tesztelési módszer

Ha sok embert kell rövid idő alatt tesztelni, a megfelelő módszer megtalálása alapvető fontosságú. Az alábbiakban ebben szeretnénk tanácsokkal szolgálni. A módszert követve hatékonyan tesztelhet vállalatánál, üzemében, de a rendszer bármilyen közintézményben vagy egy önkormányzatban is használható.

A cég által megbízott egészségügyi szakember, például az üzemorvos elvégzi a szerológiai tesztet azokon a munkatársakon, akik között lehetséges a koronavírus terjedése (pl. egy helyiségben dolgoznak).

Az eredménytől függően:

A) Minden eredmény negatív

Ebben az esetben okkal feltételezhető, hogy az intézményben a koronavírus nem jelent meg. Érdemes azonban a tesztelést 7-10 nappal később megismételni, így folyamatosan monitorozhatja az aktuális helyzetet.

B) Van pozitív eredmény

Ha pozitív tesztek is felbukkannak a közösségben, további tesztelésekre van szükség. A fertőzött személyeknél és azok kontaktjainál érdemes PCR-tesztet kérni. Amennyiben erre nincs mód (pénz- vagy időhiány miatt), anigén tesztel is meg lehet erősíteni a kapott eredményt.

C) Csak IgG-re lett pozitív az eredmény valakinél

Amennyiben az illető nem mutat tüneteket, alighanem már korábban átesett a fertőzésen. Érdemes PCR-tesztel igazolni az eredményt.

D) Negatív az eredmény, de a vizsgált személy koronavírusra jellemző tüneteket mutat

Ilyen esetben a teszt eredményétől függetlenül a munkatársat koronavírusosnak kell tekinteni, és követni kell az ilyenkor életbe lépő protokollt (elkülönítés, orvosi ellátás stb.).

Reméljük, hasznosnak találta az oldalunkon szereplő információkat. Bízunk benne, hogy az általunk forgalmazott tesztekkel sikeresen veszi fel a harcot a koronavírus ellen vállalkozásánál!

Az oldalon szereplő információk tájékoztató jellegűek, és nem minősülnek orvosi/járványügyi tanácsnak. Koronavírus-gyanú esetén mindig kérjen orvosi véleményt, és értesítse az illetékes Járványügyi hatóságot!

Rendezés: